Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

niedziela, 25 listopada 2012

Jabłka w cieście francuskim

Dzisiaj Kolejna odsłona jabłek. W skorupce z ciasta francuskiego :)





Składniki:


  • 4 raczej małe jabłka (ale nie maciupkie)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z Biedronki)
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego (jasnego, ale można też użyć białego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka orzechów i rodzynek

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Jabłka myjemy i obieramy w całości ze skóry, a następnie wydrążamy nasiona tak, aby jabłka pozostały w jednym kawałku.

Mieszamy cukier z cynamonem i wsypujemy do jabłek po 1 łyżeczce. Zatykamy dziurę w jabłku i wstrząsamy, żeby cynamon przykleił się do całości. Na to 1-2 rodzynki i kilka kawałków orzechów włoskich.






Zawijamy jabłka w ciasto. Pocięłam je na prostokąty i zaklejamy "w komin" tak, żeby u góry została dziurka do odparowywania. Brzegi ciasta trzeba dokładnie skleić.


Pieczemy około 25-30 minut, w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Pierwsze 15 minut "na dół" a potem można popróbować "na górę i dół" ale uważać, żeby nie spiec ciasta.

Na ciepło są pyszne!

Smacznego!

4 komentarze:

  1. pomysł zbudza zachwyt koleżanek w pracy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedz im, że zachwyt to dopiero wzbudza sosik z wnętrza upieczonego jabłka :P

      Usuń
  2. Bardzo łatwy przepis, a jaki zarazem jest oryginalny. Jeszcze nie miałam okazji nigdy spróbować takich jabłek, ale pewnie wykorzystam tą poradę. Ogólnie ja bardzo chętnie korzystam z przepisów od https://basiazsercem.pl/ i muszę przyznać, że jak najbardziej podobają mi się one.

    OdpowiedzUsuń