Etykiety

amarantus (1) ananas (1) arbuz (1) awokado (2) banan (11) beszamel (1) bezglutenowe (1) biała fasola (1) biszkopt (1) boczek (1) bułki (2) buraki (2) cebula (11) chia (1) ciastka (4) ciasto (7) ciasto franciskie (1) ciasto francuskie (1) ciasto na słono (1) ciecierzyca (1) cieciorka (1) cynamon (4) cytryna (3) czarna porzeczka (1) czekolada (5) czosnek (7) deser (14) dietetyczne (3) dukan (3) dynia (2) fistaszki (1) gorgonzola (2) grill (1) jabłka (4) jabłko (3) jagody (1) jajka (7) jogurt (1) jogurt grecki (3) kapusta (1) karob (1) kasza (1) kasza jaglana (3) kasza jęczmienna (1) kasza pęczak (1) kiwi (3) kokos (1) koktajl (4) koper włoski (1) koperek (2) kruche (1) kurczak (5) lekko (1) łatwe (22) łosoś (1) makaron (3) mango (2) marchew (5) mascarpone (3) masło (1) masło migdałowe (1) masło orzechowe (4) mąka pełnoziarnista (1) mąka razowa (1) mąka sojowa (1) mięso mielone (1) mięta (1) migdały (1) miód (2) mleczko kokosowe (2) mleko (1) mleko migdałowe (1) muesli (1) nektarynka (1) obiad (3) oliwa z oliwek (3) orzechy (1) orzechy włoskie (1) orzeszki ziemne (1) ostra papryka (1) ostropest plamisty (1) otręby (5) owoce goji (2) papryka peperoni (1) pierniczki (1) pietruszka (4) pizza (2) Płatki owsiane (2) pomarańcza (1) pomidor (3) pomidory (2) por (1) rodzynki (3) ryż (1) rzeżucha (4) rzodkiewka (1) sałata (1) sałatka (3) seler (3) seler naciowy (3) ser (3) ser feta (1) ser mozzarella (1) serek wiejski (1) sernik (1) sezam (4) siemię lniane (1) słodkie (5) słonecznik (4) soczewica zielona (1) szałwia hiszpańska (1) szczypiorek (1) szpinak (5) szybkie (3) śledzie (1) śliwka (1) tofu (1) tort (1) truskawki (4) tuńczyk (5) twaróg (1) wegańskie (1) wegetariańskie (2) wędzony kurczak (1) wino (2) wiśnie (2) zdrowe (4) ziemniaki (2) żółty ser (1) żurawina (2)

piątek, 17 lutego 2012

Domowe masło orzechowe

Wielką fanką masła orzechowego nie jestem, ale mignęło mi gdzieś, że można je zrobić samemu, więc czemu nie, challenge accepted :D
Tym bardziej, że czasem przechodzi mi przez myśl, żeby zrobić np kurczaka z masłem orzechowym, a słoiczek tego specyfiku wcale nie jest tani, więc jakoś u mnie nigdy nie zagościł. W tym kupnym jest mnóstwo polepszaczy i niepotrzebnego utwardzonego tłuszczu, a mnie on do szczęścia nie potrzebny :)



Składnik (jest tylko jeden):

orzeszki ziemne

Przygotowanie:

Do przygotowania potrzebny jest blender, malakser, albo inny robot kuchenny, który jest wyposażony w noże. Wsypujemy orzeszki i siekamy przez około 10 minut. To wszystko :)



Ja użyłam solonych orzeszków z Biedronki. W paczce było 400g, użyłam połowy i wyszedł mi równo 200 gramowy słoiczek :)
Można użyć prażonych, nie solonych, wtedy trzeba sobie posolić samemu.
Można też użyć fistaszków ze skorupek, ale wtedy trzeba je podprażyć z solą na patelni lub w piekarniku zanim zrobimy z nich masło.

Swój blender musiałam oszczędzać, lubię go i nie chciałam mu przepalić silnika, więc włączałam go na minutę i dawałam mu wystygnąć :)

Z masłem można zrobić co tylko chcemy, dodać do czego nam się podoba, a i łyżką ze słoiczka niektórzy lubią wyjadać :)

Następnym razem już planuję dodać do orzeszków sezam ;)


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Właśnie mnie zainspirowałaś do zrobienia:)
    Zawsze się bałam że spalę jakiś sprzęt kuchenny, ale mam malakser z taką samą końcówką więc raczej się uda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz czuła, że nie daje rady, albo się grzeje daj mu odpocząć, orzeszkom się nic nie stanie jak poczekają ;) Ja swoje robiłam niecałą godzinę, żeby silnik się nie przegrzał.
      Powodzenia! :)

      Usuń
  2. oh cudowne, jakie kremowe! Muszę spróbówać. Myślisz, że równie gładkie i kremowe wyszłoby z migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały są trochę twardsze i chyba mają mniejszą zawartość tłuszczu, pewnie trzeba by je dłużej miksować... A może wymieszać razem z fistaszkami? :> Koniecznie daj znać jeśli spróbujesz bo kocham migdały!

      Usuń
  3. Też takie robię, jest perfekcyjne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się całkowicie - kupne jest drogie, pełne niefajnych dodatków.. a jaka radość w samodzielnym przygotowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lepiej kupić niesolone i bez oleju

    OdpowiedzUsuń